Om met je gezin een dagje weg te gaan naar een pretpark of ander uitje te gaan moeten heel veel mensen tegenwoordig sparen. De kosten om een pretpark te onderhouden blijven stijgen evenals de kosten voor personeel en vergeet de belastingverhogingen niet.

Om deze redenen zijn pretparken gedwongen om de prijzen van de entreetickets te laten stijgen. We willen immers ook dat de pretparken blijven vernieuwen in het attractieaanbod en laat daar nou net geld voor nodig zijn, heel veel geld.

Een goede en mooie attractie bouwen is vrij prijzig. In onderstaande overzicht hebben we een lijstje gemaakt met de kosten die de parken hebben gemaakt om een specifieke attractie te bouwen.

Wat kosten nieuwe attracties?

Efteling:

 • Baron 1898 – 18 miljoen euro
 • Symbolica – 35 miljoen euro
 • De vliegende Hollander – 20,3 miljoen euro

Walibi Holland:

 • Goliath – 11,4 miljoen euro
 • Lost Gravity – 18 miljoen

Disneyland Parijs:

 • Ratatouille – 200 miljoen euro
 • Nieuwe themagebieden + attracties – 2 miljard euro

Hoe kan ik besparen op een dagje uit?

Pretparken en andere dagjes uit zijn voor iedereen. Echter door de toenemende aanmeldingen bij de voedselbanken in Nederland kan je stellen dat het niet voor iedereen zo makkelijk betaalbaar is. De stichting Het Vergeten Kind organiseerde bijvoorbeeld samen met de Efteling een dagje uit voor ouders en kinderen die aangesloten zijn bij de voedselbank een dagje Efteling.

Voor een gezin kost een dagje pretpark ongeveer €100,- aan entreetickets. Dan zijn eventuele reiskosten en parkeerkosten niet meegerekend. Met eten en drinken in een parken misschien een souvenir kunnen de kosten flink stijgen. Daarom hebben we de beste tips verzameld om de kosten voor een dagje uit zo laag mogelijk te houden.

 • 1. Koop tickets niet aan de kassa!

De tickets aan de kassa’s zijn altijd duurder dan via de website van het park. Bellen naar de klantenservice met de vraag wat de actuele kortingsacties zijn wil ook vaak helpen.

 • 2. Kijk op internet naar kortingsacties

Wij proberen zo veel mogelijk kortingsacties te plaatsen op ons Facebook kanaal en of de website gedurende het seizoen. Veel supermarkten hebben ook kortingen bij het kopen van een X aantal producten. Volle spaarkaarten of Airmiles inleveren kunnen ook een flinke korting opleveren.

 • 3. Ga met het openbaar vervoer!

Met het openbaar vervoer bespaar je in ieder geval al parkeerkosten en brandstof uit. Je bent vaak wel iets langer onderweg maar voor kinderen is het reizen met het OV al een uitje op zich. De NS heeft jaarlijks kortingsacties met dierentuinen en pretparken. Zo kan je met een combideal vaak voor 40 euro per persoon naar een pretpark of dierentuin inclusief entree.

 • 4. Koop niets in het park

Dit is een hele lastige voor ouders met kleine kinderen. Loop maar eens die snoepwinkel of souvenirshop voorbij zonder teleurgestelde kinderen. Als je via een plattegrond of bordjes in het park loopt kom je ALTIJD langs een souvenirshop of eettentje, let er maar eens op.

De parken hebben hun infrastructuur zo aangepast dat het vrijwel onmogelijk is om deze te ontlopen. Daarom zie je bij de ingang/uitgang vaak talloze shops en winkeltjes. Eigen eten en drinken meenemen is natuurlijk 80% goedkoper dan wat eten in het park. Probeer kinderen af te leiden door ze de parkplattegrond te geven en te vragen naar de allerleukste attractie terwijl je langs de winkels loopt.

 • 5. Onbeperkt willen eten in een park?

Er zijn in Nederland en Duitsland parken waar je all inclusive kan eten drinken voor een vaste prijs. Zo hoef je niet met pakjes drinken en zakken broodjes te slepen. Wunderland Kalkar is de bekendste in Duitsland. In Nederland moet je naar het Drentse Drouwenerzand om ongestoord te kunnen genieten van een dagje uit en onbeperkt eten en drinken.

 • 6. Plan je dagje uit ruim van te voren!

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips die we je kunnen geven. Als je weet naar welk pretpark je wilt gaan en welk budget je daar voor hebt is het belangrijk om een periode in gedachte te houden. Tegenwoordig werken pretparken met dynamische tickets. De tickets worden dus duurder als de parken verwachten dat het druk word. Dit is bewust gedaan om de drukte over het seizoen te verspreiden, en voor jou als bezoeker een mooie richtlijn. Vermijd de zomervakanties als je niet de hoofdprijs wilt betalen.

Zodra je weet wanneer je wilt gaan is het heel makkelijk om kortingsacties bewust in de gaten te houden. Mocht je niets zien dan is het raadzaam om de pretparken te raadplegen. Mocht daar ook niets uit komen, stuur ons dan op Facebook een bericht.. als wij dan iets tegen komen zullen wij je een bericht sturen.

 • 7. Groepskorting

Kijk op de website van het park naar de richtlijnen om in aanmerking te komen voor groepskorting. Deze kortingen zijn vaak goed te combineren met lopende acties. Mocht je groep te klein zijn voor de groepskorting korting dan is het misschien handig om buren/vrienden/kennissen uit te nodigen. Ook al gaan ze niet de hele dag mee, zodra je binnen bent kan iedereen een kant op gaan.

 • 8. Bekijk veilingen

Let hier goed op. Ga niet mee in het spel om maar te moeten winnen. Neem een bedrag in gedachte voor de tickets en bied niet meer. Houd rekening met eventuele administratie en of verzendkosten. Een tip die we je kunnen geven voor vakantieveilingen is de volgende: Biedt s’nachts!

Zo hebben wij ooit eens 6 kaarten voor Walibi Holland gewonnen voor 30 euro. Dit is inmiddels wel een aantal jaren geleden maar het tijdstip is cruciaal voor de prijs. Tussen 03:00 & 05:00 slapen de meeste mensen door de week, dat is dus een ideaal tijdstip om tickets te scoren!

 • 9. Neem een abonnement!

Als je binnen 30 minuten van een dierentuin of pretpark woont is het soms verstandig om een abonnement aan te schaffen. Voor een dierentuin kost dit vaak rond de 200 euro per jaar. Alleen mogen er bij dierentuinen vaak meerdere mensen mee naar binnen.

Met een abonnement van dierentuinen of pretparken komen vaak ook extra kortingen voor andere dagjes uit de hoek om kijken. Zo kan je dus nog voordeliger naar een ander park.

 • 10. sparen!

Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende tip maar dit kan met name voor kinderen ook een leuke bezigheid zijn. Betrek kinderen in het spaarplan. Spaar bijvoorbeeld lege flessen of kratten bier en lever deze op een vast gekozen moment in. Stop het geld van deze acties in een pot en kras een vakje weg op een spaar kalender. Zo maak je kinderen bewust van het sparen op een leuke manier, want als alle vakjes weg zijn dan begint de pret pas echt.

Hier zijn natuurlijk vele varianten op te bedenken. Laat je creativiteit de vrije loop.

Heb jij nog tips die we hier hebben gemist? Neem contact met ons op via het contactformulier of via Facebook.