Amanda Noteboom houdt van cosplay en de Efteling. Een creatie van Pardoes kan dan natuurlijk niet lang uitblijven.

Wat is cosplay?

Cosplay (Japans: コスプレ, kosupure) is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context.  Aldus Wikipedia.

Cosplay is tegenwoordig steeds bekender in Nederland. Een gemiddeld kostuum kan al snel in de honderden euro’s lopen.

Even voorstellen

Amanda Noteboom, 23 jaar Rotterdam – Ommoord.
Komt uit een gezin met 3 zusjes en vol met creativiteit. Werkzaam bij kringloopwinkel Opnieuw & Co.
Amanda heeft veel spullen bij haar werk vandaan kunnen halen.

Favoriete cosplay genres: Games als World of Warcraft, Final Fantasy maar ook anime en Disney is een grote inspiratiebron.

Pardoes de tovernar cosplay - Pret-Parken.com

Waarom doe je cosplay?

Omdat je jezelf kan zijn, plezier kan maken met vrienden trots kan zijn op je kostuum die je gemaakt en of gekocht hebt. Het maakt niet uit zolang je er een fijne tijd en herinneringen aan kan hebben. Het is beslist geen Carnaval zoals de meeste het noemen, het is gewoon een hobby waar vele hun werk van kunnen maken en van kunnnen genieten. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Of je nou een man of vrouw cosplayed, ouder of jong bent zolang JIJ trots kan zijn en kan genieten.

Volg Amanda ook op Instagram: pardoes_cosplay

Waarom Pardoes?

Iedereen in Nederland is opgegroeid met Pardoes en het is een heel herkenbaar karakter. Zelf ben ik geïnspireerd door Rutger Gret, de enige echte Nederlandse Lucky Luke.
Door hem kreeg ik het idee om iets iconisch en herkenbaars te maken.

Amanda gaat ongeveer 6 jaar naar conventies maar de liefde voor cosplay is al veel langer aanwezig.

Pardoes de tovernar cosplay - Pret-Parken.com

Ontwerp van Pardoes

Het park van Pardoes is volledig zelf ontworpen. Er waren geen voorbeelden van het pak te vinden dus alles moest zelf bedacht en gemaakt worden.

Amanda heeft uiteindelijk een perfecte stof voor het pak kunnen vinden. Echter was deze stof maar beperkt beschikbaar. Dit maakte het project lastig aangezien Amanda van te voren niet wist of ze het pak zou kunnen maken met de beschikbare stof.

Uiteindelijk heeft ze het gewoon gedaan. “Ik heb twee weken lang dag en nacht aan het kostuum gewerkt”. Met naaien, lijmen en knippen is het eindresultaat een pareltje.

Grappig detail. In de toverbuidel zitten twee vakjes waar een powerbank en visite kaartjes in zitten. Deze zijn niet te zien vanaf de buitenkant. De belletjes aan de kap zijn eigenlijk belletjes van de Pardoes sloffen van de Efteling.

Pardoes de tovernar cosplay - Pret-Parken.com

De Efteling

Werken in de Efteling is iets wat Amanda graag zou doen. Helaas is het er tot nu toe niet van gekomen. De reis vanuit Rotterdam maakt de reis naar Kaatsheuvel lastig.

In gesprek met Amanda is ons wel duidelijk dat het park een warme plek bij haar heeft. Zo denkt ze er over om één van de ruiters van Raveleijn als volgend project te nemen.