Drie miljoen euro heeft het verkeerssysteem gekost, betaald door de gemeente Loon op Zand, provincie en de Efteling samen. Een belangrijk onderdeel van dit plan was een slagboom op de toegangsweg richting het park, deze is door een automobilist met te hoge snelheid geramd.

De getroffen slagboom staat net na een bochtje in het stuk weg waar automobilisten moeten invoegen. Een automobilist die te snel rijdt of er niet meteen tussen kan, staat al snel met zijn neus tegen de slagboom aan. De gemeente Loon op Zand is echter niet bang dat er vaker ongelukken gaan gebeuren. ,,De weg is nu een maand open. De kerstdrukte hebben we al gehad en dit is het eerste incident. Het is een normaal verkeersongeluk en het wordt opgelost.” 

Hoe werkt het systeem?

In de ochtenduren kunnen er, bij grote drukte, drie rijstroken richting de Efteling open en aan het eind van de dag in omgekeerde richting drie banen richting de autobaan. Volgens deskundigen wordt de capaciteit op de Europalaan zo verdubbeld van 1.200 naar 2.400 voertuigen per uur en dat moet files voorkomen.

Een artikel van Sylvia van de Ven van Brabants Dagblad.